Elleboogdysplasie

OCD, LPC, LPA en incongruentie
Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die problemen aan de elleboog kunnen geven, zoals LPC, OCD, LPA, een incongruentie in de elleboog of een trauma. Deze aandoeningen zorgen voor pijn van de ellebogen, wat resulteert in kreupelheid. Elleboogdysplasie kan in één of beide ellebogen voorkomen, wanneer beide ellebogen zijn aangedaan zie je vaak niet veel aan hond, omdat hij dan ‘synchroon’ kreupel loopt.

Met uitzondering van elleboogdysplasie door trauma, treedt deze dysplasie vaak op tussen de 4,5 en 9 maanden, wanneer een hond snel groeit. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol, maar ook zeker de (opbouw van) beweging, het gewicht van de hond en de voeding zijn van grote invloed op de manifestatie ervan.

Oorzaken van elleboogdysplasie

OCD
OCD, oftewel Osteochondrosis Dissecans, is een beschadiging van het kraakbeen in het ellebooggewricht; vaak ligt er een stukje kraakbeen los wat het bot irriteert. Wanneer dit losse stukje tijdig wordt verwijderd herstelt OCD meestal goed. Wanneer een hond te lang met OCD blijft rondlopen, dan gaat het lichaam zelf kraakbeen aanmaken om het gewricht te ondersteunen. Deze artrose zorgt voor kreupelheid en stijfheid en maakt de genezing lastig. Honden van grote rassen, die snel groeien, lopen meer risico op OCD dan kleine honden. Ook de belasting van de opgroeiende hond is van groot belang; overbelasting verergert de kans op OCD, evenals te energierijke voeding en overgewicht.

LPC
LPC staat voor Los Processus Coronoideus. Het Processus Coronoideus is een kraakbenig stukje in het ellebooggewricht dat tijdens de groei verwordt tot hard bot. Wanneer een hond zijn ellebogen overbelast, bijvoorbeeld door fanatiek van de trap af te denderen of als een dolle van de bank en uit auto’s te springen, kan dit stukje, of een deel daarvan nog voor het verhardt afbreken. Dit losse stukje kan operatief worden verwijderd, wat tot een goed herstel leidt. Het probleem met LPC is alleen dat het lichaam al snel, zodra het stukje kraakbeen loslaat, zelf probeert dit te compenseren door de aanmaak van nieuw kraakbeen, dit noemen we artrose. Deze artrose maakt een operatie en het verdere herstel erg lastig.

LPA
LPA staat voor Los Processus Aconeus. Het Processus Aconeus is een stukje bot aan de achterkant van het ellebooggewricht. In de groeifase hoort deze vast te groeien aan de ellepijp. Wanneer dit niet gebeurt blijft het Processus Aconeus loszitten en irriteert het omliggend (bot-)weefsel. Dit veroorzaakt pijn en ongemak bij het bewegen. Ook in dit geval geldt dat het losse stukje bot zo snel mogelijk moet worden verwijderd, voordat er artrosevorming optreedt.

Incongruentie
Incongruentie: Hierbij sluiten het spaakbeen en de ellepijp in het gewricht niet goed op elkaar aan, bijvoorbeeld doordat het spaakbeen of de ellepijp te lang of te kort is; de elleboog ‘past’ dan niet. Dit veroorzaakt irritatie bij het omliggende kraakbeen en (bot-)weefsel en eveneens artrosevorming. Deze incongruentie kan ook een LPA of LPC veroorzaken. De incongruentie kan met een vrij ingrijpende operatieve ingreep verholpen worden. Hierbij wordt een stuk van het te lange bot verwijderd, of met pennen juist uitgerekt. Ook een aanwezige LPA of LPC wordt verwijderd. Absolute rust is een belangrijke voorwaarde voor een goed herstel van deze operatie.

Trauma
Ook door een val, een aanrijding of een verstapping kan een elleboog beschadigd raken en OCD, LPC, LPA of artrose in het ellebooggewricht ontstaan.

De behandeling van elleboogdysplasie
Zoals u hierboven heeft kunnen lezen kan een operatie noodzakelijk zijn om artrosevorming en verergering van de klachten te voorkomen. Ook fysiotherapie en acupunctuur kunnen een hond met elleboogdysplasie ondersteunen in het herstel. Voor welke therapievorm of behandeling u ook kiest, u kunt uw hond met elleboogdysplasie zelf ook ondersteunen met 3 verschillende, natuurlijke middelen:
Phytonics Joint comp
Joint comp bevat de bouwstoffen glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat voor de vorming van de proteo-glycanen. De proteoglycanen vormen samen met water, kraakbeencellen en collageen het gewrichtskraakbeen. Het kraakbeen fungeert als een stootkussen tussen beide delen van het gewricht. Het aanwezige Cetyl myristoleaat fungeert als smeermiddel. Daarnaast bevat Joint comp plantendelen met een ontstekingsremmende- en pijn-stillende werking. De botten en het bindweefsel worden verstevigd en de spierspanning wordt verminderd. Joint comp bevat Montmorilloniet, een katalysator van fyto-therapeutica. Dit maakt Joint comp krachtig en zuinig in gebruik. Joint comp is alleen verkrijgbaar via uw dieren-arts of –therapeut.

Joint comp bevat geen calcium, de voeding van de opgroeiende hond bevat in de regel voldoende calcium. Een overmaat aan calcium verhoogt de renale uitscheiding van magnesium, waardoor een tekort hieraan kan ontstaan. Doordat Joint comp geen calcium bevat is het ook geschikt voor jonge dieren. Bij elleboogdysplasie op jonge leeftijd is Joint comp te verkiezen boven andere glucosaminepreparaten die wel calcium bevatten.
Visolie: Doils Joint
De bij artrose aanwezige ontstekingen in de gewrichten worden geremd door de eicosanoïden uit Omega-3 vetzuren indien deze in hoge dosering worden toegediend. Hierdoor zullen de klinische klachten verminderen. Ervaring uit de praktijk laat zien dat na enkele weken toediening de dosering pijnstillers vaak verlaagd kan worden. Ook zijn er aanwijzingen dat de kraakbeenafbraak geremd kan worden. Onverzadigde vetten zijn gekromde, flexibele ketens terwijl verzadigde vetten juist stugge, rechte ketens zijn. Eenmaal in de cel nemen ze behoorlijk wat ruimte in en rekken ze hierdoor de celwand op. Hierdoor wordt deze zo elastisch dat de prikkeloverdracht tussen de cellen wordt verbeterd. Doils Joint bevat een bijzonder hoog gehalte EPA en DHA, dit zijn de stoffen met een therapeutische, ontstekingsremmende en celversoepelende werking.

Puur Arthro
Puur Arthro is speciaal ontwikkeld voor honden met artrose in boeg-, elleboog-, carpaal-, knie- en tarsaalgewricht. Het is niet de eerste keus bij heupartrose, dan kan beter voor Puur Dyspla worden gekozen. Puur Arthro bevat Bryonia, een extract van heggerank wat verlichting geeft bij hevige pijn. Hiernaast bevat het Calcium fluoratum, een verdunning van het mineraal calcium fluoride, dat wordt ingezet bij bot-woekeringen rond het gewricht en dan met name op de overgang van peesweefsel naar het periost (botvlies).

Bron: http://www.kvgd-eersel.com/heupdysplasie-hd-literatuur-24.html