Karakter

Iedere individuele bordercollie is natuurlijk anders.
Er zijn dus altijd uitzonderingen op hoe het karakter omschreven wordt.


Omgang met mensen
En goed gesocialiseerde border collie kan heel goed met mensen opschieten. Ook kinderen zijn over het algemeen geen probleem. Bordercollies worden dan ook regelmatig gebruikt als “knuffel” en therapie honden. Maar zoals gezegd moet de hond wel goed gesocialiseerd zijn en van pup af aan te maken hebben gehad met mensen van alle leeftijden.

Omgang met andere honden
Bordercollies gaan over het algemeen goed om met honden van andere rassen. Maar ook hierbij geldt dat de hond goed gesocialiseerd moet worden en van pup af aan in aanraking moet komen met honden van verschillende rassen. Bordercollies hebben soms de neiging om alleen hun eigen ras te accepteren. Dit kan onder andere komen door een slechte socialisatie, maar ook door nare ervaringen die de hond in het verleden met andere rassen heeft gehad. Maar wanneer men gewoon met de pup naar puppycursus gaat, en tijdens het wandelen verschillende rassen tegenkomt en daarmee goede ervaringen opdoet, zal de hond prima met andere hondenrassen op kunnen schieten. Wanneer men een hele groep borders bij elkaar zet ontstaat er vaak drijfgedrag waardoor de honden op elkaar gaan drijven tijdens bijvoorbeeld een lange wandeling (daarvoor hoeft het drijfinstinct niet heel erg aanwezig te zijn). Ze nemen dit vaak over van andere border collies.

Drijfinstinct en werkvermogen
Bordercollies zijn werkers. En daarmee bedoelen we niet dat ze minimaal zo en zo veel op een dag moeten rennen. Ze moeten juist met hun kop werken. Wanneer u alleen maar met uw border gaat fietsen bouwt hij of zij alleen maar meer conditie op. Waardoor u steeds verder en langer zult moeten gaan fietsen om de hond tevreden te houden. Wij raden daarom iedereen aan om een hondensport te zoeken die bij u en de hond past. Bordercollies zijn geschikt voor bijna alle hondensporten, denk aan behendigheid, flyball, gehoorzaamheid, dogfrisbee, schapendrijven, canicross, dogsurvival, speurwerk, pakwerk etc.

Wanneer u niet zelf met uw hond gaat werken is de kans aanwezig dat de hond zelf klusjes gaat zoeken. En dat zijn 9 van de 10 keer klusjes waarvan u vindt dat ze niet gedaan hoeven worden. Zo had het behang nog best op de muur mogen blijven zitten, waren de gordijnen nog niet aan vervanging toe, hoeven de schoenen niet door het hele huis te liggen, en was voorheen het tuinhek toch echt hoog genoeg om de hond binnen te houden. Border collies kunnen dingen in huis gaan verplaatsen of slopen wanneer ze zich vervelen. Dit komt niet omdat ze de enorme behoefte hebben om ergens op te kauwen, het komt vooral omdat ze dan iets zoeken om bezig te blijven. Geef uw bordercollie dus kluiven en speeltjes voor als u weg bent.

Ze kunnen ook buitenshuis aan het werk gaan wanneer u dat niet nodig vindt. Het bij elkaar proberen te drijven van auto’s, fietsers, joggers, kinderen etc. komt regelmatig voor. Maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn, hoe meer een border zijn ei kwijt kan hoe minder hij zich zal richten op het drijven op andere dingen. Door er van begin af aan bij te zijn en de hond te corrigeren wanneer hij ongewenst drijfgedrag vertoont, en te belonen wanneer hij dat niet doet kan ook een hoop voorkomen worden.

Intelligentie
De bordercollie staat bekend om zijn intelligentie. En dat is terecht. Bordercollies leren heel snel en lopen tijdens gehoorzaamheidscursussen al snel voor op andere hondenrassen. Het is dus handig als u uw hond veel dingen wilt gaan leren. Het is wat minder handig als u dat niet van plan was. Want bordercollies leren zichzelf ook dingen heel snel aan. Denk maar aan het blaffen naar de postbode. De bordercollie leert zichzelf al heel snel aan dat wanneer hij blaft de postbode weer weg gaat, en de indringer dus verdreven wordt. Als ze 1 keer puur toevallig de deur open krijgen door er tegen aan te springen, dan hebben ze zichzelf binnen een mum van tijd geleerd hoe de deur open moet. Ook gaan veel borders anticiperen. Ze denken dan al te weten wat u van ze gaat vragen. De kans is groot dat de hond gaat zitten zodra u een brokje pakt, als u dan even wacht gaan ze vanzelf liggen, of een pootje geven. De dingen die een hond zichzelf aanleert zijn altijd wat lastiger af te leren, maar niet geheel onmogelijk. Als u tijdens de opvoeding van uw border gewoon goed oplet, en beloont en corrigeert waar nodig, kunt u de intelligentie van de hond in uw voordeel gebruiken.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn toegestaan.