Sable

Naast de gewone en de zadel driekleur heb je ook nog de sable aftekening. Alle drie deze aftekeningen worden op het zelfde gen (het zelfde stukje dna) gedragen. Doordat de genen verschillen in dominantie kan een driekleur hond nooit drager zijn van sable, maar een sable kan wel driekleur dragen. Omdat deze 3 aftekeningen op het zelfde gen zitten kunnen ze ook niet gecombineerd worden met elkaar. Dit betekent dat een hond geen sable en driekleur tegelijk kan zijn. Maar een sable die drager is van driekleur kan dit wel door laten schemeren in de vacht.

Sable
Op de foto: Dutchfields Nugget Gold Winner

Net als bij de australisch rode honden wordt de merle aftekening onderdrukt door de sable aftekening. Dit betekent niet dat een sable hond geen merle is, het is alleen niet (of bijna niet) te zien omdat de sable aftekening overheerst. Daarom wordt het afgeraden om een merle met een sable te combineren. De merle-merle combinatie zorgt vaak voor hele witte pups, die veel gezondheidsproblemen kunnen hebben.

Sable border collies hebben een andere structuur qua vacht. Bij alle andere aftekeningen worden de kleuren verspreid over de gehele vacht en heeft iedere haar 1 kleur. Bij sable is dat anders, dan heeft elke aparte haar meerdere kleuren. De haren zijn bij de wortel bruin en lopen dan over naar zwart.

Genetisch gezien zijn er twee soorten sable: clear sable en shaded sable. Bij de clear sable heeft de hond geen of maar op een paar plekken haren met zwarte uiteindes (met name bij de oren) verder is de vacht “clear” van zwarte uiteindes. Een shaded sable heeft daarentegen veel meer zwart in zijn vacht. De hond op de bovenstaande foto is dan ook een shaded sable. In de praktijk wordt ook wel eens de term “dark” sable gebruikt voor honden die heel veel zwart hebben, genetisch gezien zijn ze echter het zelfde als shaded sable.

Sable kan dus bij alle kleuren voorkomen (ook bij merles maar dat wordt onderdrukt en is bijna niet of helemaal niet te zien). Om achter de basis kleur van een hond te komen (zwart, blauw, bruin, lilac) kan naar de neus, lippen en oogleden gekeken worden (eventueel ook naar de voetzooltjes). Hieronder volgen een aantal voorbeeld foto’s van sable honden met een andere “basis” kleur dan zwart. Van links naar rechts: Blauw Shaded Sable, Bruin (Chocolate) Shaded Sable, en Lilac Shaded Sable.

Sables

Van links naar rechts: Bryning I’m A BelieverCoast Redwood Chico From Haileys EyesFire n Ice van ’t Hof Diabolo