Zadel patroon

Naast de gewone driekleur aftekeningen is er ook nog het “zadel patroon”. Honden met een zadel patroon hebben zo veel driekleur, dat er slechts een zadel op de rug overblijft in de basis kleur. Het zadel patroon is een aparte aftekening en moet niet gezien worden als een hond die toevallig heel veel tan aftekening heeft. Er is namelijk voor het zadel patroon een apart gen (stukje DNA) dat er voor zorgt dat het patroon ontstaat (en dat is een ander gen dan dat van de gewone driekleur).

Net als de gewone driekleur aftekening, kan ook het zadelpatroon bij alle kleuren voorkomen. Maar ook het zadel patroon is niet bij alle kleuren even duidelijk aanwezig, ook zijn er op dit moment vooral veel zwart witte honden met een zadel aftekening. Bij overige kleuren komt het vrij weinig voor.

Honden die het zadel patroon hebben hoeven dit niet meteen te laten zien. Vaak worden de pups geboren met de gewone driekleur aftekening. Het kan dan wel 2 jaar duren voordat de vacht zijn “vaste” kleur heeft aangenomen en het zadel goed te zien is. Hieronder volgt een serie foto’s van Luna Tale Jay-Moon. Hier is dit duidelijk te zien (met name op de achterpoten)

Zadel-Moon

 

Zoals gezegd kan het zadel patroon in theorie bij alle kleuren voorkomen (inclusief de merles). In de praktijk is het vaak wat lastiger, vooral omdat het niet bij alle kleuren even duidelijk te zien is. Hieronder nog een voorbeeld van een zwart wit driekleur met zadel patroon en een bruin wit driekleur met zadel patroon.

Zwart-Wit-ZadelBruin-Wit-Zadel
Op de foto’s: Luna Tale Hurricane  links en Geronimo Alkyra rechts.