Rasstandaard

Land van Herkomst: Engeland
Taak: Veedrijver

Lichaam:
De border collie heeft een atletisch, licht rechthoekig gebouwd lichaam. De borst is breed en sterk en de ribben zijn goed gewelfd. De lendenen zijn breed, gespierd en licht opgetrokken en het brede en gespierde kruis loopt matig af naar de staartaanzet. De staart reikt minstens tot de hak, is laag aangezet en wordt neerwaarts gedragen. De staart mag nooit boven de rug gedragen worden. De schouders liggen goed schuin en de ellebogen sluiten goed aan. De gehoekte benen zijn sterk, maar ze mogen niet zwaar van bot zijn. Ze zijn rechtstandig en staan evenwijdig aan elkaar. De voeten hebben een ovale vorm en goed aaneengesloten, gebogen tenen. De krachtige en gespierde hals is breder bij de schouders.

Hoofd:
Het hoofd heeft een duidelijke stop en een tamelijk brede schedel zonder uitstekende achterhoofdsknobbel. De matige korte en krachtige voorsnuit versmalt in de richting van de neus. Schedel en voorsnuit zijn vrijwel even lang. De middelmatige grote oren zijn ver uit elkaar geplaatst. Ze worden meestal half rechtop gedragen. De ogen staan ver uit elkaar en hebben een ovale vorm. Ze zijn middelmatige groot en hebben een levendige en verstandige uitdrukking. Ze hebben een schaargebit.

Schouderhoogte:
De ideale schouderhoogte voor reuen is 53 centimeter, teven zijn iets kleiner.

Vacht:
Er zijn twee soorten vachten; kortharige en (matig) langharige border collies. De langharige honden zijn duidelijk in de meerderheid. Zowel de kortharige als de langharige honden hebben een dichte en middelmatige dikke bovenvacht met een korte, zachte, dichte en weersbestendige ondervacht. Bij langharige honden is het haar korter op de snuit en aan (de onder- en voorkant van ) de benen, en langer rond de hals, de broek en op de staart.

Kleuren:

– Zwart wit – Blauw wit – Blue merle – Slate merle
– Zwart driekleur – Blauw driekleur – Blue merle driekleur – Slate merle driekleur
– Bruin wit – Lilac wit – Red merle – Lilac merle
– Bruin driekleur – Lilac driekleur – Red merle driekleur – Lillac merle driekleur
– Brindle wit – Sable wit – Bruin Sable wit – Australisch rood
– Seal wit

Klik hier voor meer gedetaileerde informatie over de diverse kleuren