Dogfrisbee

Dogfrisbee is de sport die wij met al onze hondjes met veel plezier beoefenen. Het is een sport die ieder hondje op zijne eigen manier kan beoefenen. Zo is  Tess soms behoorlijk lomp en kun je het veld nog wel eens met blauwe plekken verlaten. Leele heeft soms niet altijd de nodige concentratie en focus voor de frisbee, Meggy heeft springveren in plaats van poten waardoor je goed moet letten op hoe je gooit en zo kunnen nog wel even doorgaan. Het punt is: bijna alle honden vinden frisbeeen leuk, als ze het eenmaal doorhebben.


De basis
De basis is niet moeilijk te begrijpen. Je hebt een handler (een baasje), een hond, en een frisbee. De handler zorgt ervoor dat de frisbee de lucht in gaat, de hond gaat er achteraan, vangt hem en brengt hem terug. Daar begint het allemaal mee.
Frisbee-1

Een vast onderdeel is dan ook Toss & Fetch. Hierbij moet de handler de frisbee zo ver mogelijk gooien en moet de hond de frisbee vangen en apporteren. Een ander onderdeel is Freestyle, hierbij voer je met je hond trucs uit en gaat het niet om de afstand van de worpen. Je moet bij freestyle zo veel mogelijk werptechnieken laten zien en zowel handler als hond moeten beheersing van de frisbee en de sport laten zien. En dan heb je nog Dogdartbee, hier heb ik zelf nog nooit aan meegedaan, maar de naam zegt het al. Darten met hond en frisbee. Er is een dartpatroon op het veld getekend, en hoe dichter de hond bij de roos land hoe meer punten je krijgt.


Toss & Fetch
De handler staat bij de startlijn en mag daar op het moment van gooien niet overheen. Bij de eerste worp gaat te tijd in (90 seconden). De hond rent strak om de handler heen waarna deze de frisbee zo ver mogelijk gooit, als de hond vangt krijgt het team punten. Het aantal punten hangt van de afgelegde afstand af (10-20 is 1 punt, 20-30 is 2 putnen etc.). Als de honden tijdens het vangen met 4 poten los komt van de grond krijgt het team een 0,5 punten extra. De hond brengt de frisbee terug en de handler gooit opnieuw, tot de tijd om is. De 5 beste worpen die binnen de tijd zijn gegooid tellen, de overige worpen komen te vervallen. De gene met de meeste punten heeft de wedstrijd gewonnen.


Freestyle
Bij dit onderdeel gaat het echt om de samenwerking met je hond. De hond voert allerlei trucs uit waarbij hij de frisbee ook nog eens moet vangen, het is aan de handler om deze dan goed te gooien. Je loopt 2 minuten lang, op muziek een soort show met je hond. Door de frisbee te gooien stuur je je hond in verschillende figuren, maar als de hond de frisbees niet vangt krijgt het team ook geen punten. Ook voor het teamwerk krijgt het team punten (hond en handler voeren samen bewegingen uit, denk aan doggydance), de hond moet ook het lichaam van de handler gebruiken om bij de frisbee te komen, door bijvoorbeeld de rug of een been als opstap/springplank te gebruiken en zo zijn er nog meer punten waar hond en handler op beoordeeld worden. Uiteindelijk loop je 2 freestyle rondes en 1 toss en fetch, degene met de meeste punten heeft vervolgens gewonnen. 


Veiligheid
Frisbee is een 
zeer intensieve sport voor de hond. Het is een vergt intensieve inspanning maar ook veel denkwerk en een goede controle. Het is belangrijk dat je alles opbouwt. En de dingen beetje bij beetje aanleert, en rekening houdt met de gezondheid van je hond. Weersomstandigheden spelen een grote rol: bij hoge temperaturen mag de hond niet te lang werken, dit om oververhitting te voorkomen (veel honden kennen hun eigen grenzen niet, en dat kan fataal zijn) en moet je de hond niet te snel laten afkoelen maar hem eerst goed uitlopen (dit doe je immers met je paard toch ook?). Maar ook bij heel lage temperaturen kan een training problemen opleveren, een goede warming up voor de spieren kan nooit kwaad, en bij een bevroren en harde ondergrond kun je je hond geen hoge sprongen laten maken. Naast weersomstandigheden speelt ook de leeftijd een rol. Tot een leeftijd van 9 maanden behoort je hond tot de puppyklasse en mag je alleen rollers gooien, je hondje is dan simpelweg nog te jong voor de intensieve trainingen. Spelenderwijs leer je in deze fase je hond met de frisbee om te gaan, en bouw je een mooie basis op (apporteren, loslaten op commando etc.) Tussen de 9 en 18 maanden behoort je hond in de jonge honden klassen. Het is nu toegestaan om je hond lage sprongen te laten maken en de frisbee gewoon te gooien (niet meer alleen rollen dus), maar veiligheid is nog steeds belangrijk en daarom moet je als handler alles in deze fase zo laag mogelijk houden.

Frisbee-2
Pas vanaf een leeftijd van 18 maanden mag je de hond hogere sprongen laten maken en intensiever gaan trainen, maar uiteraard is ook dan veiligheid nog steeds het belangrijkste.