Honden overzetten van brokken naar vers vlees.

Mensen die een overstap willen maken van brokken naar versvlees, kunnen nog wel eens tegen problemen aanlopen.

Een van de meest gehoorde klachten is diarree.

Je moet je realiseren dat een hond die altijd brokken heeft gegeten, zwakke darmen heeft. Hij moet dus eerst wennen aan versvlees. Want, het is 180 graden ander voedsel. Het is rauw, het is vers, het bevat bacteriën (goede), enzymen en vlees verteerd heel anders dan brokken.

De maag en darm van de hond kan dus erg “schrikken” van ineens zoveel ander voedsel en aan de diarree gaan. Veel honden hebben hier overigens geen last van en deze kunnen “cold turkey” worden overgezet. Maar, wat als de hond WEL diarree krijgt? Of wat nou als je al weet dat je hond gevoelige darmen heeft?

Wanneer je een hond wil overzetten, combineer dan niet de brokken met het versvlees. Dat wil zeggen: hussel het NIET door elkaar. Laat ongeveer 8 uur tussen een brok en een vleesmaaltijd zitten.

Overgiet de eerste dagen het versvlees met gekookt water of kook het versvlees enkele tellen heel zachtjes (afhankelijk van hoe gevoelig de hond is of hoe erg hij aan de diarree is gegaan van versvlees – bij milde gevallen: alleen overgieten met gekookt water). Geef desnoods ook extra probiotics (goede bacteriën). Als dit na 1, 2 of 3 dagen goed gaat, geef dan de helft van het versvlees rauw en overgiet de andere helft met gekookt water. Kijk naar de ontlasting van de hond. Als dit ook goed gaat, stop dan met het koken/overgieten met gekookt water en geef de voeding rauw. Op kamertemperatuur of liever nog een beetje lauw. Het is NIET de bedoeling dat je de rauwe voeding BLIJFT overgieten met gekookt water! Want, je maakt hiermee de vitamine, enzymen en goede bacteriën stuk. Dit is dus alleen om de hond langzaam over te schakelen.

Waarschijnlijk gaat alles nu goed en heeft de hond nu prima ontlasting.

Wanneer je over stapt op versvlees, maak dan niet de fout op ook al snel allerlei snackjes en maaltijden zelf te gaan knutselen. Geef even geen extra groentepuree, vis, kippennekken, etc. Laat de ex-brokken hond maar eerst even goed wennen aan het versvlees. De darmen moeten eerst aansterken. Als de hond helemaal gewend is, dan kun je zelf ook dingetjes gaan knutselen. Dit HOEFT NIET! En, wees er ook voorzichtig mee. Vooral bij gevoelige honden. Bouw het langzaam op en geef niet vaker dan 1 maal per week iets “nieuws” aan de hond. Want, als je steeds diverse dingen door elkaar gooit en als nieuw introduceert aan de hond en de hond GAAT aan de diarree, dan weet je niet welk voedingsmiddel dit veroorzaakt heeft.

Mijn advies dus: doe rustig aan!!!

© 2003 Door: Lizzy Plat-Coelers www.barfplaats.nl

Klik hier om terug te gaan