Pups Werkwijze

Al onze nesten worden gefokt volgens de reglementen van de border collie club Nederland.

Onze kennel is officieel geregistreerd bij de Raad van Beheer en FCI

De pups groeien op in huiselijke kring en zullen volop gesocialiseerd worden. Op deze manier komen de pupjes al op jonge leeftijd met allerlei vreemde maar ook alledaagse dingen in aanraking, zodat ze op kunnen groeien tot stabiele huis en werkhonden.

1.pngEerste 2 weken.

Gedurende de eerste weekjes blijven de pupjes in de werpkist en worden ze door ons en het bezoek veel geknuffeld. Op deze manier wennen de puppies er meteen aan dat ze worden opgepakt en geaaid, en raken ze gewend aan de mensengeur. Dus nog voor de pupjes kunnen horen of zien komen ze al veel met mensen in aanraking. Verder hangt het er van de moederhond vanaf of er andere hondjes bij de pups mogen komen, het ene teefje is hier makkelijker in dan het andere teefje. Maar over het algemeen geldt gewoon de standaard regel: alleen moeders en de pups in de werpkist. De andere hondjes komen vaak wel even kijken als wij de puppies op schoot hebben.

Om goed in de gaten te houden of de pups het goed doen worden ze iedere dag gewogen. Hun gewichtstoename (of in het slechtste geval afname) wordt iedere dag netjes in de computer gezet en als er puppies bij zitten die naar ons idee te weinig groeien, dan leggen wij die wat vaker aan of (als het een heel groot nest is en moeders weinig melk heeft) geven ze puppymelk met een flesje. Maar we doen ons best om dit te voorkomen, want het is natuurlijk het best als de puppies zo veel mogelijk bij hun moeder drinken.

De puppies worden ook op 2 weken leeftijd voor de eerste keer ontwormd.

2.png

3 tot 5 weken
Zodra de oren en ogen open zijn gaat het snel. Ze willen dan steeds meer doen en zien. En als de pups eenmaal een beetje kunnen lopen mogen ze af en toe los in de kamer. Hier krijgen ze meer te maken met de andere honden, en gaan ze op “avontuur”. Want voor zo’n klein pupje is een woonkamer met keuken natuurlijk enorm!

Als ze eenmaal gaan spelen en echt goed lopen mogen ze steeds vaker door de kamer denderen en worden ze ook (als het weer het toelaat natuurlijk) in de tuin gelaten.

Zodra de tandjes goed door zijn gekomen krijgen ze ook hun eerste vleesmaaltijdjes, en maken ze kennis met drinken uit een waterbakje. De puppies krijgen KIVO vlees (extra fijn gemalen voor de pups), naast de melk die de moeder hond nog geeft.

Op 4 weken leeftijd worden ze voor de tweede keer ontwormd. En gaan ze steeds vaker de tuin in. Zo proberen we ook als zo snel mogelijk duidelijk te maken dat de puppies buiten moeten piesen en poepen. Zodra ze allemaal wakker worden gaat de tuindeur open, en dat hebben ze altijd heel snel door want daar is natuurlijk ontzettend veel te beleven! Door de puppies op jonge leeftijd al zo veel mogelijk buiten te laten plassen proberen wij het voor de toekomstige eigenaren wat makkelijker te maken om de pups zindelijk te krijgen.

Vanaf 5 weken mogen de puppies ook ietjes meer op pad buiten de tuin. Ze gaan dan bijvoorbeeld in de auto mee naar een mooi parkje of het strand.

3.png

6 tot 8 weken
Bij 6 weken leeftijd krijgen ze hun derde ontworming en worden ze inge├źnt en gechipt door de raad van beheer. Deze weken gaan de puppies ook veel meer naar buiten voor de socialisatie. Als we voor wat langer weggaan (een dagje frisbee wedstrijd bijvoorbeeld), dan gaan de puppyren en bench ook mee, zodat de puppies tussendoor genoeg rust krijgen en even kunnen gaan slapen. Door ze mee te nemen naar plekken waar ze beetje bij beetje met steeds meer nieuwe dingen worden geconfronteerd, krijgen ze alvast een goede basis socialisatie mee. De puppies worden uiteraard niet zo maar in het diepe gegooid, de socialisatie wordt gedoseerd en er zijn altijd volwassen honden bij waarvan we weten dat die kalm blijven. De puppies kunnen dan als ze onzeker worden even afkijken bij
een ouder roedellid.

Vanaf 7 weken leeftijd mogen de pupjes naar hun nieuwe eigenaren toe. Ze krijgen dan een puppiepakket mee met onder andere wat puppievoer, een cd met daarop de foto’s van het nest en een knuffeltje uit de werpkist.